Wbrew powszechnemu przekonaniu, pizza wcale nie narodziła się we Włoszech. Pierwsza w historii ludzkości wersja pizzy pochodzi od starożytnych Greków, wśród których popularnym daniem były duże, okrągłe ?chlebki?, pokryte warzywami, przyprawami i oliwą z oliwek.
Pizza to nic innego, jak placek upieczony z mąki, drożdży i wody podawany z różnorodnymi dodatkami. Samo słowo “pizza” pochodzi od łacińskiego “picea” i oznacza nic innego, jak właśnie placek mączny. Patrząc na pizzę w ten sposób można łatwo domyśleć się, że początki istnienia, obecnie tradycyjnego włoskiego dania, sięgają czasów starożytnych. Pierwszych wzmianek o jej istnieniu można doszukać się już w przekazach z końca X w. To oznacza, że placki z mąki wypiekano już w antycznej Grecji, Rzymie i Egipcie. Podawano je wówczas nie tylko z oliwą z oliwek, lecz również ze smalcem, kawałkami sera lub rybami.
Popularna pizza Margherita swoją nazwę zawdzięcza włoskiej królowej Marghericie, która w 1889 roku odwiedziła pizzerię Brandi w Neapolu. Pizzaiolo Rafaele Esposito, stworzył pizzę dla królowej, która zawierała trzy kolory nowej włoskiej flagi. Czerwień pomidora, biel mozzarelli i zieleń świeżej bazylii.
Wszelkie źródła mówią o dworze króla Zygmunta Starego. Według jednej z teorii możemy dowiedzieć się, że pizza została podana władcy podczas weselnego przyjęcia. Inna głosi natomiast, że spróbował jej z rąk swojej małżonki – królowej Bony. Pizza włoska i jej smak na tyle przypadły naszemu królowi do gustu, że postanowił wprowadzić ją do swojego codziennego jadłospisu
. Pizza rzymska
Pizza rzymska, znana również jako scrocchiarella, jest pizzą z cienkiego i chrupiącego ciasta, z delikatnie kruchym spodem. Jej ciasto wytwarza się przy użyciu mąki pszennej, wody, drożdży, soli i oliwy z oliwek. Wypiek trwa około 3-4 minuty w temperaturze około 350 stopni.
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska to z kolei pizza z bardzo miękkim, opadającym w dłoniach ciastem, z wysokim i miękkim brzegiem. Jej ciasto przygotowywane jest z samej wody, mąki, drożdży i soli. Wypiek trwa średnio około 90 sekund w temperaturze około 450 stopni. Te dwa warianty bardzo się od siebie różnią, a stwierdzenie, który jest najlepszy, to tylko kwestia gustu.